Menu
Szukaj
Koszyk

Pory roku na talerzu (outlet)

15,00 zł
szt.
Dostępność:
W magazynie
Czas wysyłki: 24 godziny

Kod produktu: 499_20240917141338

Cechy produktu

Opis książki

Autor Krystyna Gierszewska
Rok wydania 2022
Oprawa miękka szyta nićmi
Liczba stron 244
Format 165 x 235
ISBN 978-83-8127-803-4
EAN 9788381278034

Opis

Najlepszą alternatywą dla współczesnej, wysoko przetworzonej – a co za tym idzie – niezdrowej, sklepowej żywności, są proste, sprawdzone potrawy domowej kuchni. Tym bardziej kuchni tradycyjnej, której dania komponowane są w oparciu o dawne, przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury wykorzystujące surowce pozyskiwane głównie z własnej hodowli, z przydomowych ogrodów i sadów oraz od rodzimych producentów.

Niewątpliwą zaletą książki Krystyny Gierszewskiej „Pory roku na talerzu” jest ukazanie zależności pomiędzy religią, przyrodą i tradycją, przede wszystkim zależności kulinarnych. Cała ta uczta dla podniebienia – bo tak najkrócej scharakteryzować można kolejną publikację Autorki („Tradycyjne smaki Kociewia” 2007, „Dawne smaki Kociewia” 2010) – wyprawiona została na biesiadnym stole zastawianym dla uczczenia świąt kościelnych i ludowych, ale także rodzinnych uroczystości czy towarzyskich spotkań. Interesującym uzupełnieniem tego niecodziennego kulinarnego elementarza są osobiste wspomnienia oraz wzmianki na temat historii i genezy niektórych potraw.

Książka powstała dzięki pasji i chęci ocalenia smaków i zapachów rodzinnego domu. A domem tym jest Kociewie – urocza pomorska kraina, której kuchnia jest nierozerwalnie związana z życiem i dziejami jej mieszkańców. „Pory roku na talerzu” pozwalają lepiej poznać ten region i w nim się rozsmakować.

Uwaga!

Książki pochodzą ze zwrotów i mogą posiadać przytarte okładki, zagięcia lub zadrapania. Publikacje nie podlegają wymianie na towar pełnowartościowy. Każdy egzemplarz posiada naklejkę z informacją „Outlet”.