Produkty tygodnia
Jedyne Praktyczne Przepisy
Jedyne Praktyczne Przepisy

40,00 zł

Cena regularna: 49,90 zł

Najniższa cena: 49,90 zł
szt.
WYSPA NA PRERII
WYSPA NA PRERII

35,00 zł

Cena regularna: 45,90 zł

Najniższa cena: 45,90 zł
szt.
Atlas Biblijny (wyd. III poprawione)
Atlas Biblijny (wyd. III poprawione)

160,00 zł

Cena regularna: 220,00 zł

Najniższa cena: 220,00 zł
szt.
Na ziemi, na niebie. Rozważania na niedziele i święta
Na ziemi, na niebie. Rozważania na niedziele i święta

50,00 zł

Cena regularna: 54,90 zł

Najniższa cena: 54,90 zł
szt.
Dane teleadresowe

Wydawnictwo Bernardinum Sp. z o.o.
ul. Bpa Dominika 11
83-130 Pelplin
woj. pomorskie
585 361 757
sekretariat@bernardinum.com.pl
NIP: 5932459521
REGON: 220141405

Pory roku na talerzu

Cena: 29,90 zł 29.90
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Najlepszą alternatywą dla współczesnej, wysoko przetworzonej – a co za tym idzie – niezdrowej, sklepowej żywności, są proste, sprawdzone potrawy domowej kuchni. Tym bardziej kuchni tradycyjnej, której dania komponowane są w oparciu o dawne, przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury wykorzystujące surowce pozyskiwane głównie z własnej hodowli, z przydomowych ogrodów i sadów oraz od rodzimych producentów.

Niewątpliwą zaletą książki Krystyny Gierszewskiej „Pory roku na talerzu” jest ukazanie zależności pomiędzy religią, przyrodą i tradycją, przede wszystkim zależności kulinarnych. Cała ta uczta dla podniebienia – bo tak najkrócej scharakteryzować można kolejną publikację Autorki („Tradycyjne smaki Kociewia” 2007, „Dawne smaki Kociewia” 2010) – wyprawiona została na biesiadnym stole zastawianym dla uczczenia świąt kościelnych i ludowych, ale także rodzinnych uroczystości czy towarzyskich spotkań. Interesującym uzupełnieniem tego niecodziennego kulinarnego elementarza są osobiste wspomnienia oraz wzmianki na temat historii i genezy niektórych potraw.

Książka powstała dzięki pasji i chęci ocalenia smaków i zapachów rodzinnego domu. A domem tym jest Kociewie – urocza pomorska kraina, której kuchnia jest nierozerwalnie związana z życiem i dziejami jej mieszkańców. „Pory roku na talerzu” pozwalają lepiej poznać ten region i w nim się rozsmakować.

 

Dane techniczne

Autor Krystyna Gierszewska
Rok wydania 2022
Oprawa miękka szyta nićmi
Liczba stron 244
Format 165 x 235
ISBN 978-83-8127-803-4
EAN 9788381278034
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl