1 lipca br. odbyły się w Kościerzynie XXIII Targi Książki Kaszubskiej i Pomorskiej „Costerina”.
Tego dnia zostali też nagrodzeni laureaci Konkursu Literatury Kaszubskiej i o Kaszubach. Konkursowe jury doceniło przygotowanie edytorskie książki Aleksandry Kucharskiej i Katarzyny Fiszer „Smaki Gdańska” wydanej przez nasze wydawnictwo.
O książce:
Czym są „biedni rycerze”? Jak przyrządzić ryżowe kąski albo pieczone młode kurczęta w sosie agrestowym? Skąd w kuchni gdańskiej wzięły się lody z ananasa? To tylko kilka przykładów dań z XIX-wiecznej książki kucharskiej, które teraz można samemu odtworzyć
w domowym zaciszu i przekonać się, że dawna gdańska kuchnia jest ciekawa, wyjątkowa
i smaczna.
Wszystko dzięki autorkom niniejszej publikacji: fotografce Katarzynie Fiszer oraz muzealniczce, rekonstruktorce kulinarnej Aleksandrze Kucharskiej. W wyniku spotkania tych dwóch gdańszczanek, ich zamiłowania do jedzenia, historii i piękna powstała książka, która łączy w sobie smaki i aromaty dawnego mieszczańskiego życia.
W publikacji znajduje się ponad sto przepisów z przeliczonymi miarami, przystosowanych do wykonania we współczesnej kuchni. Autorki tchnęły nowe życie w receptury zaczerpnięte z wydanej w 1858 roku „Gdańskiej książki kucharskiej”.
Każde danie uwiecznione jest w kompozycji inspirowanej martwymi naturami, które nie raz można pomylić z obrazami holenderskich mistrzów.
W książce Czytelnik znajdzie ciekawostki przybliżające realia, które rządziły kuchnią sprzed wieków, niektóre znane jeszcze naszym babciom, a niektóre zupełnie już zapomniane.
Zapraszamy do czytania, oglądania i gotowania każdego, kto ceni historię, sztukę i dobrą kuchnię.
Zapraszamy do naszej księgarni internetowej
Tu mogą Państwo dowiedzieć się więcej o tej publikacji i dokonać zakupu:
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/Smaki-Gdanska/1950