"Gdańska książka kucharska" - jest niczym innym jak współczesnym ( choć nie do końca) tłumaczeniem książki powstałej na początku XIX wieku, wznowionej w 1858roku, a napisanej przez Marię Rosnak (Danziger Kochbuch…) która w podtytule mówi że jest to ,,wskazanie jak gotować, piec i marynować na smaczny sposób zgodnie ze sprawdzonymi przepisami dzięki pięćdziesięcioletniemu doświadczeniu…”Ukazała się ona dzięki poszukiwaniu, w Bibliotece gdańskiej PAN, pana Andrzeja Grzyba znanego pomorskiego literata, a także znawcy i konesera kuchni pomorskiej. Szukał on w gdańskiej książnicy odpowiedzi na pytanie o roli Gdańska w kształtowaniu preferencji kulinarnych Pomorzan, a także, czy to otwarte na świat hanzeatyckie miasto wykształciło swoją ,, międzynarodową kuchnię.” Redagując książkę A. Grzyba zaprosił do współpracy bardzo młodych znawców języka niemieckiego obligując, do zachowania stylu i formy literackiej tych przepisów. Ten archaiczny zapis dodaje dodatkowego smaku kuchni gdańskiej. Walorem książki są dawne nazwy gdańskie, przeliczone miary i wagi XIX wiecznego Gdańska, a także wspaniałe ilustracje z epoki wykonane przez Daniela Chodowieckiego żyjącego na przełomie XVIII i XIX wieku, którego, grafiki są dzisiaj na nowo odkrywane. Na uwagę zasługuje też wspaniały wstęp prof. Andrzeja Januszajtisa wprowadzający nas w świat gdańskiej kuchni, od zamkowej krzyżackiej, mieszczańskiej XVI-XVIII wieku, po wiek XIX przedstawiony w tejże książce. Zapewnia też o satysfakcji kulinarnej tych, którzy z przepisów,, gdańskich” zechcą skorzystać kierując równocześnie apel do kucharzy i restauratorów, aby wprowadzili autentyczne gdańskie kulinaria.
"Gdańska książka kucharska" - jest niczym innym jak współczesnym ( choć nie do końca) tłumaczeniem książki powstałej na początku XIX wieku, wznowionej w 1858roku, a napisanej przez Marię Rosnak (Danziger Kochbuch…) która w podtytule mówi że jest to ,...
Przez wieki ludzie wędrowali ciekawi świata, czy też gnani żądzą zysku albo wojennej sławy. Szli na krańce świata, niosąc Chrystusa. Szli, szukając ocalenia przed prześladowaniem. Nieśli też przy okazji z miejsca na miejsce, z południa na północ, ze ...
Książka kucharska nie musi być nudnym zbiorem instrukcji dla kucharzy. Jeżeli jej autorem jest Andrzej Grzyb ( literat, polityk, kucharz, smakosz, wędkarz-podróżnik), człowiek wielu pasji i świetny gawędziarz, możemy sięgnąć po nią bez obaw – rzecz j...
Zapiękna. Nie wiem, czy to słowo powstało w głowie Andrzeja Grzyba, czy to jakiś kociewski, pomorski topos, czy słowo gdzieś zasłyszane i przysposobione.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Home.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.