Wyspiarskie smaki Sycylii – to spotkanie z Ewą Cichocką, autorką książki pt. „Sycylia. Między niebem a morzem”, wydanej przez Wydawnictwo „Bernardinum” i wyróżnionej w Konkursie Magellana w kategorii najlepszej książki podróżniczej 2017. Tym razem autorka książki przybliży specyfikę kulinarnej Sycylii.
Kuchnia sycylijska to niezwykła mieszanka wpływów dawnych kolonizatorów. – Można w niej odczytać ślady wpływów dawnych mieszkańców wyspy: Greków, Hiszpanów, Arabów – mówi Ewa Cichocka, dziennikarka i badaczka Sycylii. Poprzez kuchnię można poznać historię i dzieje wyspy. A dzięki fotografiom poznać klimaty najciekawszych targów sycylijskich. Zatrzymane w kadrze obrazy z bazarów Palermo, Trapani, Syrakuz i Katanii przybliżają miasta i ich mieszkańców. Te na Sycylii są barwne, głośne i niezmienne od kilkuset lat!
Spotkanie i prezentacja multimedialna odbędą się 19 stycznia (piątek) o godz. 17.30 w Sopotece w Sopocie, ul. Tadeusza Kościuszki 14. Wstęp wolny!