Kochacie święta Bożego Narodzenia, krzątaninę w kuchni, rodzinne spotkania przy stole? Wobec tego ta książka jest dla Was. Wprowadzi w niepowtarzalny świąteczny nastrój, przypomni smaki i zapachy tradycyjnych polskich dań, a nawet podpowie, jak przygotować oryginalny upominek dla bliskich.
Nie przepadacie za gorączkowymi przedświątecznymi przygotowaniami, buntujecie się przed tradycją dwunastu potraw na wigilijnym stole, najchętniej ucieklibyście z domu na święta? Ta książka również jest dla Was. Pozwoli przywołać grzejące serce wspomnienia, nauczy tak planować domowe obowiązki, aby zdążyć ze wszystkim na czas i nie padać ze zmęczenia.
Jesteśmy coraz bardziej zapracowani, zabiegani i często gubimy magię świąt Bożego Narodzenia. Kupujemy, sprzątamy, gotujemy... Wszystko naraz i na ostatnią chwilę... A potem, w tym bogactwie rzeczy i jedzenia, siedzimy tak zmęczeni, że o awanturę nietrudno. Takie doświadczenia powodują, że – zamiast czekać z utęsknieniem na kolejne święta – wzdrygamy się na myśl o tak wyczerpującym obowiązku. Buntujemy się przed tradycją dwunastu potraw i idziemy do restauracji albo wręcz uciekamy z domu na wakacje... Byle dalej.
Tymczasem potrawy wigilijne mają tę ogromną zaletę, że można je przygotowywać z kilkunastodniowym nawet wyprzedzeniem. Barszcz musi się ukisić, piernik – im starszy, tym lepszy, pierniczki też zyskają, jeśli poleżą kilka dni.
Ta praktyczna publikacja zawierająca 40 przepisów na potrawy przyrządzane na wigilijny stół, Boże Narodzenie i w czasie karnawału, nie tylko podpowie wiele ciekawych, sprawdzonych receptur, ale także bezstresowo przeprowadzi przez ten szczególny czas w roku stanowiący kulinarne i organizacyjne wyzwanie dla niejednej pani domu.
W „Historiach świątecznych” znajdziemy tradycyjną polską kuchnię, w której królują zapachy miodu, czekolady i przypraw, a także receptę na to, jak – mimo natłoku obowiązków – cieszyć się przygotowaniami do tych najcudowniejszych dni w roku.
Książka dostępna wyłącznie w placówkach Poczty Polskiej i w naszej księgarni.
.