„Na choinkę robię ciasteczka witrażyki. Kiedyś coś o nich wyczytałam. Są śliczne i smaczne. Jest to ciasto piernikowe z dość dużą ilością miodu, bo muszą być twarde. W zeszłym roku zrobiłam takie, że do dzisiaj nie zmiękły. Dałam za dużo miodu. Ale są to pierniczki, w których nakrętką z butelki wytłaczam dziurki i w to miejsce wkładam kolorowe landrynki. Tak je piekę w piecyku. Zdejmuję z blaszki, jak już ostygną, żeby landrynka zastygła. Robi się dziurkę i wiesza na choince. Wygląda to przepięknie” – powiedziała w poranku „Siódma 9” Barbara Czaykowska-Kłoś. W rozmowie z Anną Czytowską opowiedziała, jak wyglądają u niej przygotowania do świąt i kulinarne zwyczaje.
Więcej o świątecznych przygotowaniach, kulinarnej pasji i nie tylko w książce Barbary Czaykowskiej-Kłoś „Historie kuchenne. O miłości, rodzinie i sile tradycji”. W publikacji ponad 250 sprawdzonych przepisów na cały rok.
KSIĄŻKA JEST DOSTĘPNA W NASZEJ KSIĘGARNI INTERNETOWEJ
POLECAMY
Zachęcamy do wysłuchania rozmowy z Barbarą Czaykowską-Kłoś.