Produkty tygodnia
Dywizjon 303 (oprawa miękka)
Dywizjon 303 (oprawa miękka)
15,00 zł 10,00 zł
szt.
Z kamerą i strzelbą przez Mato Grosso
Z kamerą i strzelbą przez Mato Grosso
40,00 zł 30,00 zł
szt.
Weź swój Krzyż
Weź swój Krzyż
19,00 zł 15,00 zł
szt.
Pastores nr 72(3)2016 - Miłosierni
Pastores nr 72(3)2016 - Miłosierni
17,00 zł 10,00 zł
szt.
SINIAKI. HISTORIE ZRANIONYCH KOBIET
SINIAKI. HISTORIE ZRANIONYCH KOBIET
19,90 zł 10,00 zł
szt.
100 dróg ku byciu szczęśliwszym
100 dróg ku byciu szczęśliwszym
19,90 zł 10,00 zł
szt.
Kalwaria Życia
Kalwaria Życia
115,00 zł 45,00 zł
szt.
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Historie kuchenne. O miłości, rodzinie i sile tradycji

Cena: 49,90 zł 49.90
quantity szt.
dodaj do przechowalni

Opis

O książce słów kilka

Ze wspomnień utkana książka dotyka wszystkiego, co człowiekowi bliskie i drogie, choć w centrum zainteresowania stawia sztukę kulinarną. Międzyludzkie relacje ukazane przez pryzmat jednej rodziny osnute są wokół stołu, który jest czymś znacznie więcej niż tylko użytecznym meblem. To miejsce, które jednoczy ludzi, uczy, wychowuje, daje poczucie bezpieczeństwa, wydobywa z pamięci takie chwile, od których robi się ciepło na sercu.

„Historie kuchenne” dostarczają praktycznej wiedzy dotyczącej właściwego żywienia, sprawnego, pomysłowego przyrządzania posiłków i ekonomicznego wykorzystywania produktów spożywczych. Barbara Czaykowska-Kłoś jako dietetyk doskonale wie, że dobrze dobrane posiłki są jak naturalne leki. Stąd warto na kartach książki poszukać również prostych sprawdzonych sposobów na łagodzenie drobnych dolegliwości. Wśród bogactwa porad i przepisów znajdziemy także i te, jak – mimo przeciwności losu – zachowywać pogodę ducha, jak żyć nie wadząc się ze światem i samym sobą, wreszcie – jak odnajdywać szczęście w drobiazgach.

Autorce, która „oprowadza” czytelnika po swoim życiu wtajemniczając go w prywatne historie i zdarzenia, udało się niezwykle trafnie nakreślić obraz społeczeństwa obecnego i minionego wieku. Ukazanego na kartach książki zderzenia człowieka z peerelowską rzeczywistością nie powstydziłby się sam Stanisław Bareja. Dzięki temu jest też zabawnie, swojsko i optymistycznie.

Książka, chociaż jest autorskim debiutem, już od pierwszych stron staje się przyjacielem odbiorcy czyniąc go pogodniejszym, a kto wie, może nawet szczęśliwszym.


Od Autorki
Kuchnia może być miejscem najbardziej udanych imprez i najdłuższych rozmów. W niej kreuje się nowe i przypomina dawne smaki. Taka kuchnia jest pełna ciepła, zapachów i zwierzeń. Dzięki niej nawet najmniejsze mieszkanie staje się prawdziwym domem.
„Historie kuchenne” pełne są rodzinnych wspomnień, anegdot, przepisów, które stają się pretekstem do snucia opowieści. Chciałam podzielić się w niej emocjami, nastrojem minionych lat, jednocześnie mając nadzieję, że książka stanie się dla kogoś cennym towarzyszem w kulinarnych odkryciach.
Kuchnia zawsze miała ogromne znaczenie w moim życiu. Była świadkiem wielu wydarzeń, które działy się nie tylko pośród naszych czterech ścian. W jakiś sposób mnie kształtowała i pomagała w wychowywaniu dzieci. Kleciła nasze małżeństwo i tworzącą się rodzinę, wpływała na przyjaźnie, ba, na nasze życie towarzyskie. Ubogacała je i budowała. Wszystkie dopiski, znaczki, podkreślenia, rysunki dzieci utrwalone na większości kartek z przepisami, zygzaczki wykonane rączkami moich małych dziewczynek, które zawsze mi asystowały, bardzo wiele dla mnie znaczą. Nie mogłam tego wszystkiego związać sznurkiem i napisać: „makulatura”. Dlatego powstała ta książka. Mam nadzieję, że Czytelnik – biorąc ją do ręki – zatrzyma się nad kolejnymi kartami z taką serdeczną uwagą, z jaką ja przeglądam zeszyty mojej Mamy. Jestem pewna, że wiele przy tym skorzysta, bo „Historie kuchenne” kryją w sobie całe mnóstwo starych domowych receptur i kulinarnych porad.

 

O Autorce
Barbara Czaykowska-Kłoś urodziła się 19 lipca 1944 roku we wsi Głębokie na Rzeszowszczyźnie. Jej rodzice, czynnie związani z Armią Krajową, w wyniku wojennej zawieruchy osiedlili się na Śląsku, żeby po latach zadomowić się na dobre w Warszawie.
Sztuka kulinarna zawsze była dla autorki wielką pasją – początkowo opierała swoje umiejętności na talencie swojej mamy oraz niezwykle bogatych, pochodzących z różnych regionów Polski i Europy, tradycjach kucharskich, które celebrowane były w jej domu. Aby usystematyzować swoją wiedzę ukończyła technikum gastronomiczne oraz studium dietetyczne – chcąc jak najlepiej połączyć jakość, smak i zdrowie w swojej kuchni. Długoletni romans z alpinizmem w ramach pracy w Klubie Wysokogórskim oraz późniejsza, własna działalność gospodarcza związana z rozkwitającą w Polsce od lat dziewięćdziesiątych branżą reklamową sprawiły, że miłość do gotowania nie stała się zawodem – pozostała prywatną pasją „po godzinach” realizowaną zawsze ku wielkiej uciesze wiernych fanów jej talentu: rodziny, przyjaciół, znajomych, wszystkich, którzy mieli choć raz okazję spędzić chwilę w jej kuchni. Jeden z wielkich talentów autorki to umiejętność wyczarowania czegoś z niczego... pieczony kurczak ma u niej zawsze tyle nóg, ile dzieci marzy, żeby je dostać, a niespodziewani goście o każdej porze mogą liczyć na gorący posiłek albo chociaż świeżo upieczone ciasto.
Rodzina ponad wszystko – to motto życiowe Barbary Czaykowskiej-Kłoś zostało bardzo wyraźnie podkreślone w książce. Sprawia ono, że jej dom stale tętni życiem. Pomiędzy łapami trzech czworonogów gania się trójka wnucząt z ciekawością zaglądająca do kuchni, by podpatrzeć, co tam nowego babcia wyczarowała.
Książka ta jest efektem przez lata prowadzonych zapisków, tworzenia potraw i łączenia smaków. W zamyśle ma być cennym poradnikiem kulinarnym, jednak już po chwili zaczytujemy się w niej jak w powieści, dając się prowadzić ścieżkami bliższych i dalszych wspomnień, a wszystko to podane w sposób lekki i opatrzone dużą dawką humoru.

 

Patronat medialny

 

 

Dane techniczne

Rok wydania 2016
Oprawa twarda
Ilość stron 412
Format 235 x 224
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl