Wydawnictwo Bernardinum Sp. z o.o.
ul. Bpa Dominika 11
83-130 Pelplin
woj. pomorskie
585 361 757
sekretariat@bernardinum.com.pl
NIP: 5932459521
REGON: 220141405
Gdańska książka kucharska (oprawa miękka)
Opis
"Gdańska książka kucharska" - jest niczym innym jak współczesnym ( choć nie do końca) tłumaczeniem książki powstałej na początku XIX wieku, wznowionej w 1858roku, a napisanej przez Marię Rosnak (Danziger Kochbuch…) która w podtytule mówi że jest to ,,wskazanie jak gotować, piec i marynować na smaczny sposób zgodnie ze sprawdzonymi przepisami dzięki pięćdziesięcioletniemu doświadczeniu…”Ukazała się ona dzięki poszukiwaniu, w Bibliotece gdańskiej PAN, pana Andrzeja Grzyba znanego pomorskiego literata, a także znawcy i konesera kuchni pomorskiej. Szukał on w gdańskiej książnicy odpowiedzi na pytanie o roli Gdańska w kształtowaniu preferencji kulinarnych Pomorzan, a także, czy to otwarte na świat hanzeatyckie miasto wykształciło swoją ,, międzynarodową kuchnię.” Redagując książkę A. Grzyba zaprosił do współpracy bardzo młodych znawców języka niemieckiego obligując, do zachowania stylu i formy literackiej tych przepisów. Ten archaiczny zapis dodaje dodatkowego smaku kuchni gdańskiej. Walorem książki są dawne nazwy gdańskie, przeliczone miary i wagi XIX wiecznego Gdańska, a także wspaniałe ilustracje z epoki wykonane przez Daniela Chodowieckiego żyjącego na przełomie XVIII i XIX wieku, którego, grafiki są dzisiaj na nowo odkrywane. Na uwagę zasługuje też wspaniały wstęp prof. Andrzeja Januszajtisa wprowadzający nas w świat gdańskiej kuchni, od zamkowej krzyżackiej, mieszczańskiej XVI-XVIII wieku, po wiek XIX przedstawiony w tejże książce. Zapewnia też o satysfakcji kulinarnej tych, którzy z przepisów,, gdańskich” zechcą skorzystać kierując równocześnie apel do kucharzy i restauratorów, aby wprowadzili autentyczne gdańskie kulinaria.
Dane techniczne
Autor | Andrzej Grzyb |
Rok wydania | 2007 |
Oprawa | miękka |
Liczba stron | 160 |
Format | 235 x 220 |
ISBN | 978-83-7380-531-6 |