Produkty tygodnia
Dywizjon 303 (oprawa miękka)
Dywizjon 303 (oprawa miękka)
15,00 zł 10,00 zł
szt.
Weź swój Krzyż
Weź swój Krzyż
19,00 zł 15,00 zł
szt.
Pastores nr 72(3)2016 - Miłosierni
Pastores nr 72(3)2016 - Miłosierni
17,00 zł 10,00 zł
szt.
SINIAKI. HISTORIE ZRANIONYCH KOBIET
SINIAKI. HISTORIE ZRANIONYCH KOBIET
19,90 zł 10,00 zł
szt.
100 dróg ku byciu szczęśliwszym
100 dróg ku byciu szczęśliwszym
19,90 zł 10,00 zł
szt.
Kalwaria Życia
Kalwaria Życia
115,00 zł 45,00 zł
szt.
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Gdańska Książka kucharska (oprawa twarda)

Cena: 38,00 zł 38.00
quantity szt.
dodaj do przechowalni

Opis

"Gdańska książka kucharska" - jest niczym innym jak współczesnym ( choć nie do końca) tłumaczeniem książki powstałej na początku XIX wieku, wznowionej w 1858roku, a napisanej przez Marię Rosnak (Danziger Kochbuch…) która w podtytule mówi że jest to ,,wskazanie jak gotować, piec i marynować na smaczny sposób zgodnie ze sprawdzonymi przepisami dzięki pięćdziesięcioletniemu doświadczeniu…”Ukazała się ona dzięki poszukiwaniu, w Bibliotece gdańskiej PAN, pana Andrzeja Grzyba znanego pomorskiego literata, a także znawcy i konesera kuchni pomorskiej. Szukał on w gdańskiej książnicy odpowiedzi na pytanie o roli Gdańska w kształtowaniu preferencji kulinarnych Pomorzan, a także, czy to otwarte na świat hanzeatyckie miasto wykształciło swoją ,, międzynarodową kuchnię.” Redagując książkę A. Grzyba zaprosił do współpracy bardzo młodych znawców języka niemieckiego obligując, do zachowania stylu i formy literackiej tych przepisów. Ten archaiczny zapis dodaje dodatkowego smaku kuchni gdańskiej. Walorem książki są dawne nazwy gdańskie, przeliczone miary i wagi XIX wiecznego Gdańska, a także wspaniałe ilustracje z epoki wykonane przez Daniela Chodowieckiego żyjącego na przełomie XVIII i XIX wieku, którego, grafiki są dzisiaj na nowo odkrywane. Na uwagę zasługuje też wspaniały wstęp prof. Andrzeja Januszajtisa wprowadzający nas w świat gdańskiej kuchni, od zamkowej krzyżackiej, mieszczańskiej XVI-XVIII wieku, po wiek XIX przedstawiony w tejże książce. Zapewnia też o satysfakcji kulinarnej tych, którzy z przepisów,, gdańskich” zechcą skorzystać kierując równocześnie apel do kucharzy i restauratorów, aby wprowadzili autentyczne gdańskie kulinaria.

Dane techniczne

Autor Andrzej Grzyb
Rok wydania 2007
Oprawa twarda
Ilość stron 160
Format 235x220
ISBN 978-83-7380-535-4

Produkty powiązane

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl